Flor de Crasto, 2015 Douro (Portugese rode wijn)

Quinta do Crasto is een ‘single-quinta’, zoals we dat noemen, omdat het een familie-eigendom is, en omdat de wijnen uitsluitend van druiven van eigen wijngaarden gemaakt worden. Het domein is schitterend gelegen op de steile hellingen langs de Dourorivier op 15 minuten afstand van Pinhão.

Quinta do Crasto is in vele opzichten een uniek bedrijf. Niet alleen is het nog steeds een familiebedrijf – vader Roquette is bankier en de twee zoons Thomas en Miguel runnen het bedrijf – veel van de medewerkers, die zowel in de wijngaarden als in de kelders werken, wonen ook op Crasto en men voorziet zelfs een grote moestuin voor eigen gebruik.

De traditie van Crasto is er één van honderden jaren oud. Ook de traditie van wijn maken is nog steeds in ere gehouden. Alleen wordt dat hoe langer hoe moeilijker, doordat er weinig mensen meer mee willen doen aan het treden van de druiven. De traditie in de vallei wil namelijk, dat de druiven na het plukken direct met de voeten getreden worden. De druiven worden hiertoe in een lagar (kuip) gestort en de druiven worden volcontinu in ploegendienst getreden. ‘s Avonds komt er dan publiek bij en er is muziek en dans. Een folkloristisch spektakel, dat men meegemaakt moet hebben.

Ook de druivensamenstelling is nog steeds authentiek bij Crasto. De Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Bassoca, Touriga Francesa en zo nog vele anderen – tot zelfs 20 variëteiten toe – groeien op sommige percelen nog volledig door elkaar en worden als zodanig ook geoogst en gevinifieerd. De rode Douro wijn, is van deze druiven gemaakt, die op een zeer steile helling recht onder Crasto liggen. Men heeft eeuwen geleden al ingezien dat het verbouwen van druiven alleen mogelijk was indien er terrassen aangelegd werden. Kleine muurtjes werden op de hellingen aangebracht om telkens een vlak stukje grond van soms maar 1,5 meter breed te creëren. Alles is dus nog handwerk hier. Er kan geen enkele tractor gebruikt worden. Het plukken wordt hoofdzakelijk door vrouwen gedaan. Ook dat maakt deel uit van de traditie.

Flor de Crasto is diep robijnrood van kleur met rode fruit aroma’s van frambozen en pruimen. Het is evenwichtig en zeer fruitig in de mond, een ongelooflijk aangename wijn. Heerlijk bij Hollandse kaas.

Scroll naar boven