Twentse Bunkerkaas

Een kaas met een eigen verhaal

Een nieuw stuk Hollands Glorie, pas enkele jaren op de markt. In 2011 start Jan-Peter Nijenhuis een nieuw initiatief, met de aankoop van een militair oefenterrein ontdekte hij de perfecte rijpingsomstandigheden voor kaas. Ooit werden de bunkers in het Twentse Daarle gebruikt voor munitieopslag, maar tegenwoordig rijpt er kaas. Het is één van de meest bijzondere rijpingslocaties in Nederland. In de bunkers heerst de perfecte atmosfeer voor de rijping van de kaas. De bunkers hebben een constante temperatuur van 15 graden en een mooie luchtvochtigheid, ideaal voor het ontstaan van een fantastische smaak.

Twentse Bunkerkaas wordt gemaakt van niet afgeroomde Noord-Hollandse koemelk, een speciaal soort zuursel en een plantaardig stremsel, terwijl kleurstoffen achterwege worden gelaten.  Na 25 weken rijping is deze prachtige kaas op zo’n mooist. De smaak van de kaas is vol en romig, met een verrassende pikante en nootachtige ondertoon. Hij heeft ook iets lichts zoet van een Emmentaler. Het rijpen van de kaas in de bunker zorgt dat hij niet uitdroogt en zijn smedigheid en volle smaak optimaal behoudt. Dankzij de rijping in de oude minutiebunkers in Twente ontwikkelt deze kaas zich tot een echte smaaksensatie.

Het unieke karakter van de kaas wordt onderstreept door z’n opvallende verschijning; in plaats van een etiket en banderol is het logo ingedrukt in de zij- en bovenkant van de korst. Een prachtig eigen zegel, een gestileerde combinatie van een steigerend Twents paard en een bunker. Het geeft de kaas een stoere en ambachtelijke uitstraling, dat de kwaliteit onderstreept. Perfect voor in een mooi kaaskado!

 

Scroll naar boven