Kopke Fine Tawny Port

Kopke is ’s werelds oudste porthuis. Kopke werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke. De Kopke Portkelders bevinden zich in de “Entreposto de Gaia”,  waar de meeste kelders al sinds eeuwen zijn gevestigd. Hier ligt de port onder de meest gunstige omstandigheden op traditionele houten vaten door de jaren heen langzaam en in stilte te rijpen.

Port dankt zijn naam aan de havenstad Oporto en wordt geproduceerd in de Dourovallei, de bakermat van de Kopke port. Daar liggen de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld met honderden terraswijngaarden op zeer steile hellingen. ‘s Zomers is het er uitzonderlijk heet, ‘s winters ijskoud. Port is een blend van meerdere druivensoorten. De druivensoorten die Kopke voor haar port gebruikt zijn Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinta Roriz.  In September vindt elk jaar het eeuwenoude ritueel van de oogst plaats. Kopke heeft ambacht en kwaliteit hoog in het vaandel staan, zoals te herkennen is aan de met de hand beschreven flessen. Dit maakt Kopke Port tot een uniek product.

Kopke port is gespecialiseerd in Tawny Port, zoals deze Fine Tawny port. Tawny port begint eigenlijk als een Ruby port, maar brengt dan een langere periode, tussen de drie en vijf jaar, door op hout om de port te verzachten en zijn ronde karakter te geven. Hoe meer tijd de Tawny doorbrengt in hout, hoe complexer de smaak en de kleur van de Tawny wordt.

Heerlijks als aperitief of bij een kaasplankje.

Scroll naar boven