Boerderijkaas Truffel (plat stuk)

Een kaas met een eigen verhaal

 Kaas van de Boerderij of Boerderijkaas is een ambachtelijk product. Kaas van de boerderij’ staat voor alle kaas die in Nederland op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen, geiten of buffels. De melk wordt daar getherminiseerd en ambachtelijk verwerkt tot heerlijke kaas. De bereiding van deze kaas is voor een deel dan ook nog handwerk en alles behalve een gestandaardiseerd eenheidsproduct.  Sommige boeren kiezen ervoor om de melk slechts licht te verwarmen: voor de kaasbereiding wordt de melk verwarmd boven de 40°C, maar de temperatuur blijft onder de 72 °C. Dit heet ‘thermiseren’ en is een warmtebehandeling die zorgt voor een constante smaak met karakteristieke eigenschappen per boerderij.

Maar waarom kiezen sommige boerenbedrijven dan toch voor een warmtebehandeling?

Het maken van kaas uit rauwe melk is nooit helemaal zonder risico’s. Een partij kan een ongewenste bacterie bevatten die een hele productie waardeloos maakt. Met name voor een klein bedrijf is dit vanzelfsprekend een flink probleem. Voedselveiligheid is natuurlijk van groot belang. Uiteraard gelden er strenge hygiëne-eisen voor de bereiding op de boerderij. De keuze voor een warmtebehandeling kan dus gemaakt worden om dit te voorkomen. Een misschien nog wel belangrijker aspect is de smaak: omdat rauwe melk zijn eigen karakter heeft en onder invloed staat van de seizoenen is het moeilijk om een constant eindproduct te maken dat altijd hetzelfde smaakt.

Kernwoorden voor kaas van de boerderij zijn echtheid, ambachtelijkheid, authenticiteit, smaak en genieten.

Wij willen u kennis laten maken met al het goede van Hollandse kaas en de welbekende Italiaanse specerijen; Deze boerderijkaas is in één woord: onweerstaanbaar. Hij is romig, zacht en bevat heerlijke zwarte truffel die de kaas naar een hoger niveau tilt. Ongelofelijk lekker om zo te eten, op een kaasplankje of door een zelfgemaakte pasta. De smaak is luxe en delicaat, een echte must-have!

Scroll naar boven