Hollandse kaasplank op z’n best

Een mooie kaasplank is als een goed verhaal. Met een bepaalde opbouw en structuur. Het vraagt ook om een goede voorbereiding en uitvoering. Dat zorgt voor de perfecte combinatie van smaken en kwaliteit. Door mijn jarenlange ervaring als eigenaar van Kaaskado.nl geef ik je hier graag wat handvaten voor.

Kaasselectie

Het begint allemaal bij het selecteren van de kazen. Hoe doe je dat? Een mooie kaasplank bevat minimaal drie en maximaal vijf kazen. Bij ons in het kaaspakhuis liggen de mooiste Hollandse kaassoorten, zoals Boerenkaas, Goudse kaas, Kruidenkaas, Geitenkaas en Proosdijkaas. Zorg dat de kazen die je kiest verschillen van smaak, kleur en textuur.

Een mooie balans van smaken

De smaak van sommige (kruiden en geiten) kazen kan behoorlijk sterk en overheersend zijn. Kies daarom kazen die opbouwen in smaak intensiteit. Van zacht en mild naar vol en pittig. Een kaasplank met de juiste smaakopbouw is niet alleen erg lekker, maar is ook de perfecte afronding van een geslaagde avond.

Het kaasoog wil ook wat

Presenteer de kazen op een grote plank van natuurlijk materiaal, zoals hout, teenwilg of leisteen. Dit zijn materialen die de smaak van de kaas niet zullen beïnvloeden en bovendien geeft het ook een warme en mooie uitstraling. Gebruik per kaassoort een ander mes, zo houd je de smaken gescheiden. Maak je Hollandse kaasplank af met wat vijgenbrood, toast of kaaskoekjes en een lekkere dip.

En vergeet niet: de smaak van kaas komt het beste tot zijn recht op kamertemperatuur, kou houdt immers smaak vast. Haal de kaas ruim van te voren, minimaal een half uur, uit de koelkast.

Een kant en klare hollandse kaasplank op z’n best? Bij kaaskado hebben we er een aantal samengesteld. Je kunt ze ook zelf samenstellen. Bekijk de mogelijkheden hier.

 

Scroll naar top