Graskaas, je proeft gewoon het voorjaar!

Elk jaar wordt er door vele kaasliefhebbers uitgekeken naar de start van de graskaasperiode. Hollandse kaas is er natuurlijk het hele jaar door. Maar graskaas, dat is er maar tijdelijk en dat maakt de kaas uniek.

Begin april gaan de meeste koeien de wei weer in na een lange winter op stal te hebben gestaan. Dat is elk jaar een prachtig gezicht; rennend, springend en dansend van blijdschap gaan de dames de eerste grassprietjes tegemoet. Het jonge gras is in het voorjaar van topkwaliteit omdat het extra vers en sappig is. Dat zorgt voor een bijzondere lentemelk waarvan een buitengewone jonge en romige kaas gemaakt wordt. Graskaas is daardoor een echte seizoen specialiteit!

Als de koeien van het verse voorjaarsgras mogen grazen, duurt het nog zeker een week voor het wintervoer helemaal uit hun systeem is. Pas na die tijd kunnen we spreken van pure grasmelk. Van melk naar graskaas kost dan nog minimaal vier weken, de kaas moet namelijk 28 dagen rijpen voordat het verkocht mag worden.

De eerste Graskaas is vanaf half mei verkrijgbaar voor slechts een korte periode, dus wees er als de kippen bij en bestel deze specialiteit van eigen bodem. De graskaas komt het beste tot zijn recht met een heerlijke verse boterham en boter. Klik hier voor het gras kaas kado en bestel!

Nog gezond ook! Graskaas bevat meer onverzadigde vetten en linolzuur dan gewone kaas. Dit werkt cholesterolverlagend en bevordert de aanmaak van vitamine A. Een mooie aanvulling voor op de borrelplank.

 

Scroll naar top